Naci DEMİRAĞ
Celebrities with Divrigi Naci Demirağ
DOĞUM TARİHİ-DİVRİĞİ-1890- ÖLÜM TARİHİ-ANKARA-1944
Osmanlı bürokratı, inşaat yüksek mühendisi, siyasetçi, milletvekili (D. 1890, Divriği / Sivas – Ö. 3 Temmuz 1944). Baba adı Ömer, anne adı Ayşe. Yüksek Mühendis Mektebi mezunu.
Keşan 6. Amele Taburu Mühendisi, Hicaz Demir Yolu Mısır Şubesi Mühendis Muavini, Askerî Demiryolları Anadolu Şarki Hududu Samsun – Sivas İnşaat Mühendisi, Defter-i Hakani Emaneti Heyeti Fenniye Mühendisi, İstanbul Tapu Müdüriyeti Heyeti Fenniye Başmühendisi, İstanbul Umûr-u Tasarrufiye Müdüriyeti Başmühendisi olarak görev yaptı.
Abdurrahman Naci Demirağ, CHP’den VI. (26.03.1939-08.03.1943) ve VII. Dönem (28.02.1943 – 05.08.1946) milletvekilliği yapmıştır.
Divriği’nin en eski ailelerinden Mühürdarzadeler’e mensuptur. Ağabeyi Nuri Demirağ’la birlikte yaptığı çalışmalar; Atatürk dönemi Türkiyesi’nin kalkınma hamlelerinin başlıcaları olarak iktisat tarihimizde önemli bir sayfa teşkil etmiştir.
Divriğililerin “Naci Bey” adıyla yâd ettikleri merhum Abdurrahman Naci Demirağ; Nuri Bey’in maliyeci olmasına karşılık teknik alana yönelmiş; Almanya’da mühendislik öğrenimi görmüştür.
Birinci Dünya Savaşı(1914-1918) sonrasında Türkiye’nin sürüklendiği iktisadi ve sosyal çöküş sürecinden, Milli Mücadele’nin zaferle sonuçlanması sayesinde bir ölçüde kurtulan ulusumuz; Cumhuriyet’in ilanını izleyen yıllarda dünyaya örnek bir kalkınma mücadelesine girince Demirağ Kardeşlere de büyük görevler düşmüştür.
1923-1938 arasında özellikle, Ankara’nın modern bir başkent olarak yeniden inşası; Anadolu’nun dört yanına demiryolu ağıyla ulaşılması; su, ulaşım, sağlık sorunlarının çözümü gibi temel konularda; Nuri- Naci Demirağ’lar; kendilerine bu soyadını veren Atatürk’ün direktifleri doğrultusunda, dürüst ve memleket sever müteahhitliğin övünçleri olmuşlardır.
Ankara Gar tesislerini; bakanlık komplekslerini; Sivas Garını da yapan Naci Bey; Sivas-Samsun, Sivas-Erzurum, Fevzipaşa-Diyarbakır, Ankara-Zonguldak demiryolu projelerinde, Nuri Bey’le veya ayrı şirket olarak yüzlerce kilometre hat döşemiş; köprüler, istasyonlar, tüneller inşa etmiştir.
Divriği’de Taşbaşı mevkiinde tam teşekküllü,18 yataklı;sıhhi cihazları Avrupa’dan getirilmek ve giderleri şahsen finanse edeceği bir fon tarafından karşılanacak hastane yaptırmak için girişimde bulunmuşsa da 1930’ ların koşullarında bu tasarısı gerçekleşmeyince , memleketi Divriği’ye mutlaka yapmak istediği kalıcı hayır konusunda,içme suyu tesisinse yönelmiştir.Bu amaçla,,1938’de, şehre 24 km. uzaklıktaki Göldağı’ndan,demir borular döşeterek,şehrin muhtelif semtlerinde yedi çeşmede adıyla anılan Naci Bey Suyu’nu akıtmıştır.
1941 ‘de Sivas Milletvekili olarak TBMM’ye katılan A.N.Demirağ, 1944 ‘te Ankara’da Gazi Çiftliğinde at binerken geçirdiği kalp krizi sonrası vefat etmiş; İstanbul’da Zincirlikuyu Kabristanına gömülmüştür. Mezarı, Divriği Turan Melek Darüşşifası formundadır.
DOĞUM TARİHİ-DİVRİĞİ-1890- ÖLÜM TARİHİ-ANKARA-1944
Kaynak: Divriği Kaymakamlığı
Sivas Milletvekili – 3 Temmuz 1944 günü hayatını kaybetti. Evli, 5 çocuk babasıydı. Fransızca ve Arapça biliyordu. Harp Madalyası sahibiydi.