Prof. Dr. Mahir TEVRÜZ

29 Ekim 1935’te Sivas’ın Divriği Kazası’nda Aliye ve Yusuf Ziya Tevrüz’ün oğlu olarak doğdu.

29 Ekim 1935’te Sivas’ın Divriği Kazası’nda Aliye ve Yusuf Ziya Tevrüz’ün oğlu olarak doğdu.İlk ve ortaokulu Divriği’de,Lise tahsilimi de İstanbul Erkek Lisesi’nde bitirdi.1959 da İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.1960-1965 yılları arasında Almanya ve İsviçre’de (BASEL Üniversitesi Prof. Dr. R. NİSSEN’in Kliniğinde) genel cerrahi,1965-1968 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi’nde Beyin Cerrahisi (Nöroşirürji) İhtisası yaptı.

1971’de SSK Ankara Dışkapı Hastanesi’nde Nörorşirurji kliniği kurdu ve ihtisas yetkisini aldı. 1972’de Hacettepe Üniversitesi’nde Doçent oldu. 1974 te Prof. Dr. Gazi Yaşargil’den (Zurich) Mikroşirurji’yi öğrendi ve USA Baltimore J. Hopkins hastanesinde tetkikte bulundu.1980 yılında profesörlük payesini aldı. 1980-1982 yıllarında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde sırayla Nöroşirurji Ana Bilim Dalı Başkanlığı, Cerrahi Bilimler Bölüm Başkanlığı,Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Üniversite Rektörlüğü görevlerini yürüttü. 1983-1984 yılları arasında Edirne’de trakya Üniversitesi’nde Nöroşirurji Ana Bilim Dalı’nı kurdu ve yönetti. Aynı yıl içinde Göztepe Sağlık Tesisleri’ni (EMARMED) kurdu. 1984 te görevlendirme ile Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde çalışmaya başladı. Kendisinden Nöroşirurji Kliniği geliştirilmesi istendi. 1986 da Trakya Üniversitesi ve komitelerden ayrılarak Sağlık Bakanlığı kadrosuna geçti. Emekli olduğu 2000 yılının Temmuz Ayı’na kadar bu kliniğin şefi olarak görev yaptı. 1989 da Haydarpaşa Numune Hastanesi Vakfı kurucuları arasında yer aldı. Aralıksız Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapmaktadır.

Ayrıca 1987 yılında kurulan Sivas Hizmet Vakfı’nın mütevelli heyet üyesi. 1999 yılından bu yana Vakfın İstanbul şubesinde ikinci başkan olarak görev yapmaktadır. 2011 yılından itibaren Sivas Hizmet Vakfı Başkanlığını yürütmektedir.

 Divriği Abdullah Paşa Konağı’nın müzeye dönüştürülmesinde büyük rol oynamış, 2019 yılında kurulan DİVKOOP’un (Sınırlı Sorumlu Divriği Üretim ve Pazarlama kooperatifi) kurucuları arasında yer almıştır.
Prof. Dr. Mahir Tevrüz, akademik ve mesleki kariyerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de memleketine ve ülkesine değer katan bir isim olarak, geride kalıcı eserler ve hizmetler bırakmıştır.

Bunlara bir kaç örnek olarak; Prof. Dr. Mahir Tevrüz, Divriğide: Mahir Tevrüz Ana Okulu, Divriği Meslek Yüksek Okulu için 250 yataklı öğrenci yurdu, Divriği Mengücek Vakfı kurucu başkanı, ayrıca Divriği’de ayın öğrencisi seçilen 50 ilkokul öğrencisine başarı yardımı ve 40 üniversite öğrencisine burs verdi. Divriği’de Hüma Hatun Sokak çalışanları teşvik amacı ile dükkanlarının 3 yıl kirasını ödedi (18 dükkan hepsini bayanlar çalıştırmaktadır), yine Sivas’ta Üniversite için öğrenci yurdu yaptırdı.

Mengücek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahir Tevrüz, 27 Şubat 2025 tarihinde vefat etti. İstanbul Çengelköy Mezarlığına defnedildi.